İçlerinde Massimo Banzi’nin de bulunduğu 4 ortak tarafından kurulan açık kaynak kodlu bir fiziksel programlama platformudur.
Windows, Mac, Linux gibi çeşitli sistemlerde üzerinde çalışır.
Arduino elektronik programlama geçmişi olmayan öğrencilere yönelik hızlı bir prototip (ilk örnek) oluşturmak için ortaya çıkmıştı. Fakat kısa süre içinde günlük nesnelerden karmaşık araçlara kadar birçok projenin beyni oldu.
Günümüzde hobi olarak elektronik dünyasına giriş yapanlardan öğrenciler ve uzmanlara kadar yardımcı olabilecek miktarda bilgileri içinde barındırmaktadır.
Biz de bu yazımızda kullanımı oldukça kolay olan Arduino ile neler yapabileceğine, nasıl indirebileceğine ve daha birçok soruya yanıt vermeye çalıştık.
Arduino Ne İşe Yarar?
Basit ve yüksek kullanıcı deneyimi sayesinde birçok farklı proje ve uygulamada kullanılmıştır.
Özelikle öğretmenler öğrenciler düşük maliyetli bilimsel uygulamalar oluşturmak için kullanırlar. Ya da robotik kodlama ve programlamaya başlayanlar için kullanışlıdır.
Sizler de ana kartları tamamen açık kaynaklı olan Arduino sayesinde gündelik hayattaki ihtiyaçlarınıza göre veya sadece eğlenmek için çeşitli projeler gerçekleştirebilirsiniz.
Gelin bu projeleri birlikte inceleyelim:
- Akıllı ev otomasyonu projeleri
- Drone projeleri
- LED yakma
- Sıcaklık ölçümü
- Ses sensörü
- Dijital metre
- Gaz ve yağmur alarmı
- Radar yapımı
- Dijital saat yapımı
- Hareket sensörü yapımı
Arduino Nasıl İndirilir?
Yukarıda anlattıklarımızdan hariç sizler de ister hobi olarak ister ihtiyaca göre çok daha farklı projeler gerçekleştirebilirsiniz.
Ama bunları yapmak için öncelikle bir Arduino programına sahip olmanız gerekiyor.
Arduino programı nasıl yüklenir diye merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek kolayca indirebilirsiniz:
- İlk olarak https://www.arduino.cc/en/software resmi web sitesine gidin. Burada Arduino’nun son sürümü ile karşılaşacaksınız.
- Bilgisayarınızın işletim sistemi ile uyumlu olan seçeneği tıklayın.
- Daha sonra just download butonuna basın.
- İndirme işleminden sonra dosyayı açarak kuruluma başlayın.
- Kurulum esnasında Install USB Driver kutucuğunun seçili olduğuna dikkat ediyoruz.
- Kurulum işleminden sonra programı kullanmaya hazırız.
- Artık yapmanız gereken tek şey Arduino programını açmak ve Araçlar > Kart menüsünden Arduino UNO seçeneğine tıklamak.
Arduino Hangi Dil İle Programlanır?
Arduino’ da C ve C++ temelli kendine özgü bir dil kullanılır. Arduino’nun fazla talep edilmesini sağlayan şey de herkesin programlama yapabilmesini sağlayan Arduino kütüphaneleridir.
Yine de bir Arduino kartını programlamak için farklı dilleri tercih edebilirsiniz. Bunlardan oldukça popüler olanı ve herkesin kolayca programlayabileceği 4 tanesi ise şunlardır:
- Ardublock
- Snap4arduino
- C#
- Python
Arduino Nerede Satılır?
Sizler de programlamaya başlamanın en iyi yollarından biri olan Arduino satın almaya mı karar verdiniz?
Öncelikle ne tür projeler yapmak istediğinize karar verin. Yapmak istediğiniz proje için ne tür bileşenlere ve bu bileşenlerden kaçar adede ihtiyacınız olduğunu belirleyin.
“Eğer ki Arduino ile robotik kodlamaya yeni başlıyorsanız ve temel seviyede projeler yapmak istiyorsanız bu adresi ziyaret ederek beğendiğiniz bir proje ile uygulamaya başlayabilirsiniz: https://maker.robotistan.com/kategori/arduino/arduino-projeleri/”
Tüm bunlar hazırsa yapmak istediğiniz her proje için ürünler bulabileceğiniz Robotistan sitesini kullanabilirsiniz ya da teknosa, hepsiburada gibi e-ticaret sitelerinden ürünler bakabilirsiniz.
Arduino Nasıl Öğrenilir?
Arduino öğreniminde temel nokta mikro denetleyicileri iyi öğrenmektir. Giriş seviyesinde bir el kitabı ile bu nesnelerin çalışma prensibini kolayca kavrayabilirsiniz.
Ya da günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan Udemy eğitim platformundan konu ile alakalı eğitimler izleyerek kısa sürede Arduino öğrenebilirsiniz.
Buraya tıklayarak en iyi Udemy Arduino eğitimlerine ulaşabilirsiniz.
Kısa süre içerisinde kendi projelerinizi bir bilgisayar, bir Arduino ve birkaç bileşen bile yapmaya hazır hale gelebilirsiniz.
Yapmayı hedeflediğiniz projelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşırsanız, sizin için en doğru Arduino kitlerine ve web sitelerine yönlendirme yapabiliriz. Şimdiden projenizde başarılar dileriz.